Sjekk ledig domene

Sjekk om domenet du vil ha er ledig i søkefeltet under

Sjekk domenet

Søk etter ledig domene

Dersom du skal sette opp en nettside, er domene det første du bør sjekke opp. Domenet er identiteten til nettsiden din, og det er det som er navnet på nettsiden for besøkende. Men det kan kun finnes ett domene på internett. Derfor kan domenet være lurt å sikre seg så fort som mulig.

Vi har laget en enkel søketjeneste for deg som ser etter et ledig domene. Bruk søkemotoren over for å se om det navnet du ønsker å ha som domenenavn på nettsiden din er ledig.

Tips for valg av domene

  1. Vær tidlig ute: Det kan kun være et domene på internett samtidig. Det vil si at du ikke kan registrere VG.no eller TV2.no siden de allerede finnes. Derfor er det lurt å være tidlig ute med å reservere sitt domene.
  2. Begrens bruk av ÆØÅ: ÆØÅ får en komplisert URL-struktur når de dekodes. Dette gjør at URL kan se litt rar ut. Dette har ikke noe å si for bruken av domenet, men det er greit å være obs på.
  3. Maks 5 .no-domener på privatpersoner: Privatpersoner kan registrere maks 5 .no-domener. Skal du registrere .no-domene må du også ha fylt 18 år og ha PID (anonym ID lenket til personnummeret ditt). Bedrifter kan derimot registrere opp til 100 .no-domener.

Hva er forskjellen på domenenavn og URL?

URL står for Uniform Resource Locator og er kjent som nettadressen vi skriver i nettleseren. URL inneholder domenenavnet, protokollen og path (sti). La oss ta et eksempel med URL til denne siden:

https://smartspart.no/sjekk-ledig-domene

  • https: dette er protokollen. Det kan være http eller https (høyest sikkerhet).
  • smartspart: dette er domenet, eller navnet på nettsiden.
  • .no: dette er toppnivådomene (top-level domain på engelsk). Noen kjente typer er .com, .net, .no, .se osv.
  • sjekk-ledig-domene: dette er path, eller sti på norsk.

Hvordan styres domenenavn?

Domenenavn blir styrt av domeneregister som igjen delegerer salg av domener til domeneforhandlere, som Pro ISP eller One.com.

Hvor mye koster et domenenavn?

Når du kjøper et domene gjennom en domeneforhandler, er det registrert på deg i 1 år. Vi sier at man kjøper domener, men det man i utgangspunktet gjør er å leie det i 1 år om gangen.

Priser på domener varierer med domeneforhandleren, men prisen for et domenenavn med .no eller .com er ofte mellom 100 og 200 kr per år.

Domener som allerede er registrert og som er ettertraktet kan ofte også kjøpes, dersom selger ønsker det. Disse domene kan være langt dyrere, og det er ofte domener med få bokstaver som er ettertraktet.

I 2010 ble insurance.com solgt for svimlende 289 millioner kroner, og er det dyreste domenekjøpet så langt. I Norge er det tandberg.com som ble solgt for 9 millioner kroner som er det dyreste domene hittil.

Trenger du webhotell for å kjøpe et domene?

Nei, det trenger du ikke. Du kan kjøpe et domene å ha det så lenge du vil uten å ha hosting. Du eier det (eller leier) så lenge du betaler for det.

Men dersom du skal ha nettsiden din online og synlig på internett, må du ha et webhotell som er koblet til domenet ditt.

Hvordan velge domenenavn?

Et domenenavn er navnet utad på internett, så det kan lønne seg å bruke litt tid på å finne et riktig domenevalg.

Her har vi samlet noen enkle tips til valg av domenenavn:

  • Bruk et navn som er et merkevare, ikke et generisk navn. Google.com fungerer som en merkevare og er enkelt å huske, mens searchengine.com er et generisk domenenavn og vanskelig å huske.
  • Velg et toppnivådomene som passer nettsiden. Har du en norsk nettside, med profil kun ut mot norske besøkende vil et .no toppdomene være det beste valget, mens engelsk eller internasjonale nettsider passer best med .com toppnivådomener.
  • Jo kortere domenenavn, jo bedre. Dette handler om memorisering av nettsiden. Har du et kort domenenavn er det enklere å huske enn lange domenenavn. Google som søkemotor er glad i domenenavn som er korte og gir mening.
  • Prøv å unngå tall og bindestreker. Bindestreker og tall kan forvirre besøkende ved at det er vanskelig å vite om tallet skrives som ord eller hvor bindestrekene skal være i navnet. Et eksempel er fortnitemerchandise. Dette kan skrives som fortnitemerchandise.com, fortnite-merchandise.com, 4tnitemerchandise.com (kreavtivt, men vanskelig å huske) eller 4tnite-merchandise.com (veldig vanskelig å huske). En enkel test er å be noen du kjenner om å skrive domenenavnet slik de ville skrevet det i nettleseren, og se hva som er mest naturlig.
  • Unngå domenenavn som er beskyttet. Dette er spesielt viktig på lengre tid, unngå å velge et domenenavn som lett kan forveksles med et registrert varemerke. Velger du å registrere eksempelvis koka-kola.no, vil du få problemer med coca-cola.com. Velg et navn som ikke kan forveksles med andre, registrerte varemerker.

Hvor kan du kjøpe domene?

Det er mange steder du kan kjøpe domener, og disse kalles domeneforhandlere på norsk. Her kan du kjøpe domener:

  • ProISP.no
  • One.com
  • GoDaddy.com
  • Domene.shop
  • Domain.com
  • NameCheap.com (tilbyr ikke norske .no-domener)
  • Bluehost.com (tilbyr ikke norske .no-domener)

Hva er premiumdomener?

Premiumdomener er korte domenenavn, som har de korte toppnivådomenene som .com eller noen av de nye toppnivådomene som .app, .shop eller .app. De er spesielt ettertraktet av folk eller organisasjoner som vil ha et spesielt domenenavn.